Welkom bij Peter de Groot - Meer dan banden alleen
 

Betere banden van levensbelang


 
Het is al bijna algemeen bekend maar onderzoekers van het GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) namen nogmaals de proef op de som om aan te tonen hoe gevaarlijk goedkope autobanden kunnen zijn. Banden uit China en sommige oost-europese landen werden vergeleken met de Dunlop Sport Maxx RT als referentieband.
Er werd gebruik gemaakt van het testterrein van Goodyear-Dunlop om vooral te kunnen testen op natte ondergrond, zowel rechtuit als in bochten.

Schrikbarend
De resultaten worden als 'schrikbarend' betiteld. Zo kwam een VW Golf GTI op goedkope banden tot wel 12 meter later tot stilstand op nat wegdek dan op de referentiebanden. 'Dat kan in het ergste geval voor de automobilist dodelijk zijn' aldus woordvoerder van het GTÜ, onderzoeksingenieur Ludger Monz. Niet minder schrikbarend noemt hij ook de restsnelheiden tot wel 44 km/uur van de auto met goedkope banden op het punt waar de testauto met referentiebanden al stilstaat!

Misleidend
Wanneer het om het gevreesde aquaplaneren gaat, het punt waar de band op water het contact met de weg verliest, kwamen de slechtste banden in de test maar tot 58% van de prestaties van de referentiebanden. Net zo slecht presteerden de goedkope banden bij de wegliggingsproeven: slecht grip- en traktieniveau en heftig over- en ondersturen waren daarbij kenmerkend. Helemaal bont maken het enkele fabrikanten die hun banden misleidend de inscriptie 'M&S' meegeven alsof deze banden tevens geschikt zouden zijn onder winterse omstandigheden.
Een beeldimpressie van de vergelijkingstest inclusief de cijfers:


 
Bron: GTU

Onze nieuwsbriefWilt u per e-mail op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Abonneer u dan op onze elektronische nieuwsbrief. Lees verder »